ראשי הרשויות בגליל קוראים לשיתופי פעולה בין יהודים וערבים

6/06/2021
ראשי הרשויות בגליל קוראים לשיתופי פעולה בין יהודים וערבים (הגדל)

חברי מועצת הגליל בראשותו של יו"ר המועצה וראש העיר עכו, שמעון לנקרי, התכנסו היום (א׳) יחד עם ראשי רשויות יהודיות וערביות בגליל על רקע פרוץ המהומות בחודש שעבר בעכו וביישובים אחרים ויחד יצאו בקריאה לחיזוק האחריות המנהיגותית ובחתירה בלתי מתפשרת לחיזוק האמון בשיתופי פעולה בין יהודים וערבים. ראשי הרשויות קראו לקידום מנהיגות אזורית חזקה ומאוחדת. מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן שהשתתף במפגש באמצעות הזום  חיזק את ידי המועצה והתחייב לתמוך בכל המהלכים שהוצגו.

בפגישה שנערכה בלשכתו של ראש העיר עכו השתתפו כאמור גם מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן וראש מנהל הפיתוח במשרד הפנים, אדית בר (באמצעות הזום), סגן ראש עיריית עכו, אדהם ג'מל, ראש עיריית סכנין ספואת אבו ריא, יו"ר אשכול גליל ועמקים וראש עיריית מגדל העמק, אלי ברדה, יו"ר אשכול בית הכרם וראש עיריית כרמיאל, משה קונינסקי, ראש מועצת נחף, עבד אלבסט קייס, יו"ר אשכול כנרת ועמקים וראש מועצה אזורית כנרת ועמקים יורם קורין, ראש מועצת טורעאן, מאזן עדווי, ראש מועצת מטה אשר, משה דוידוביץ', ראש מועצת מזרעה, פואד עווד, מנכ"לית אשכול גליל מערבי, לי-את כהן, סמנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל חיים שולמן, ראש מועצת טובא זנגריה, ויסאם עומר, סגן מפקד משטרת עכו, רפ"ק בן שר ומנכ"ל מועצת הגליל, גולן ואך.

מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן בירך על המפגש ואמר, שלמרות עיסוק רחב של משרדו לקידום הגליל, הממשלה לא השכילה לבנות מנגנוני פיקוח ובקרה על התקציבים שניתנו לרשויות. "השילוב בין לאומנות ופשיעה יצרו אפקט קטלני", אמר כהן, "והאחריות שלנו לעשות הכל כדי שהאירועים הללו לא יישנו". לדבריו, האשכולות ומועצת הגליל הם גוף חשוב מאוד ביישום ההחלטות של משרד הפנים, וכי המשרד מגויס על מנת שהקיצוניים שהובילו למהומות הללו לא יצליחו בכוונתם להחריב את כל מה שנבנה. "חוץ מראשי הרשויות, המשטרה גם היא מרכיב קריטי ויש לחזק גם אותה", הוסיף כהן.

ראש העיר עכו, שמעון לנקרי הציג בפני הנוכחים את שיתופי הפעולה והחיים המשותפים בין יהודים לערבים בעכו בשנים האחרונות.
לנקרי: "עכו היתה אי של שפיות במערכות היחסים שבין יהודים לערבים והפכה למודל. יצרנו מנגנונים טובים, השקענו מיליוני שקלים במערכות אלה והעיר עשתה קפיצת מדרגה משמעותית. כמו כן, מיליוני תיירים ביקרו באתרים ההיסטוריים בעיר". לנקרי סקר את הפרעות שהיו בעכו בחודש שעבר ואמר: "60 נכסים של יהודים הוצתו ונבזזו, ביניהם מלונות בוטיק, מסעדות, יאכטות ועסקים. עשרות מיליונים שהושקעו בעכו העתיקה ירדו לטמיון".

עוד ביקש לנקרי, לקיים מפגש בעכו בין הקרנות, משרד הפנים ומועצת הגליל לקידום תוכנית אופרטיבית ליום שאחרי.

מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן ביקש לחזק את לנקרי ואמר, כי אסור להיכנע לכוחות הקיצוניים, וכי אזרחי ישראל משוועים לקול מנהיגותי מאוזן כפי שנשמע במפגש הזה. "מצד אחד – לא מוותרים וחותרים להשגת הביטחון ומצד שני לדעת שלא מרימים ידיים, לא נכנעים ובאים לממשלה מאוחדים בדרישה לתת כלים לייצוב המצב", הוסיף כהן.

סגן ראש העיר, אדהם ג'מל: "זו העת של המנהיגים לקבל החלטה אמיצה וברורה שנלחמים על היחסים המשותפים. יש זכות מלאה למחאה, אך ללא אלימות וללא עבריינות. הרוב המוחלט של הציבור הערבי איננו מזדהה עם התופעות הללו ומגנה אותן. עכשיו זה הזמן לשקם את היחסים ולהחזיר את המצב לקדמותו".

אדית בר ביקשה מהאשכולות וממועצת הכליל להציג את היוזמות המקומיות והאזוריות לייצוב המצב. יש יוזמה של מספר קרנות שמבקשות לסייע.

ראש עיריית מגדל העמק, אלי ברדה: "אני רוצה לחזק את ראשי הרשויות במיוחד אלו המעורבות, שהפגינו מנהיגות. מבקש מכל השותפים להקפיד על מסר אחד וברור. לא להיות דו משמעיים או לסגת מאמירות נחרצות היוצאות נגד התופעות הללו.

ראש מועצת טורעאן, מאזן עדווי: "באנו לעכו לחזק ולהתחזק. מציע שכמו שננלחמנו במגפת הקורונה  בסיוע פיקוד העורף כך צריך להילחם בפשיעה. צריך לומר אמירה ברורה – לגנות ובלי אבל. צריך גם להלחם בחרמות, כי זה לא בר קיימא. החיים חזקים יותר מהכל".

ראש עיריית סכנין ספואת אבו ריא: "לקחנו על עצמנו המנהיגות המקומית לעשות עבודה למופת ויחד עם עמיתי במשגב גינינו כל פגיעה וכל סוג של אלימות. מהר מאוד פתחנו את העיר והחזרנו את החיים המשותפים. אנו אוהבים להיות מעורבים ורוצים להיות חלק מהמדינה, גם להשפיע וגם לשמור על החוק, בסופו של דבר  בכל עיר תושב אחד יכול להצית את כל היישוב".